Com s’han de cuidar les dents de llet?

La salut de les dents de llet és clau per la de la dentadura a l’edat adulta

Qui té fills ho sap: són molts els dubtes que assalten als progenitors al llarg de la criança i, més, quan els infants són petits i requereixen la cura i supervisió constant dels pares. Fins a quan alletar, com introduir els aliments sòlids o quantes hores han de dormir són algunes de les preguntes que se solen plantejar als pares i mares primerencs.

També, és clar, com alleujar les molèsties que senten els més petits quan comença la dentició o quines mesures aplicar per garantir la higiene bucal. Perquè, encara que pugui semblar estrany, la boca cal cuidar-la fins i tot abans que surtin les primeres dents de llet. Les raons sobren. Us les expliquem detalladament.


Abans de la dentició

Encara que les dents de llet o temporals no hagin fet acte de presència, els bebès s’alimenten igual que ho fan els adults i la possibilitat que restes de llet i farinetes quedin dipositades a la seva boca és una realitat. Per això és convenient netejar les genives dels més petits una vegada al dia amb una gasa humitejada i amb summa delicadesa per evitar danyar al bebè. D’aquesta forma garantirem la seva higiene bucal i establirem una sèrie de rutines que hauran de formar part del dia a dia del menor.

 

Cal cuidar la boca fins i tot abans que surtin les dents de llet


Quan comença la dentició

Si calia cuidar la boca abans de l’aparició de les dents de llet, encara més quan aquestes comencen a sortir. I és que, malgrat que aquestes peces no són les definitives, són claus per a la salut de la dentadura adulta. Us expliquem per què:

  • Les dents de llet ocupen el lloc de les que seran les dents permanents. Si el menor perd alguna peça de forma prematura o accidentada, pot provocar el desplaçament de les dents veïnes i causar problemes d’espai durant la dentició.
  • Les arrels de les dents temporals no es perden quan aquests cauen, sinó que el cos les reabsorbeix i utilitza les seves propietats per acabar de mineralitzar les peces permanents. Per això és tan important que esperem que la dent de llet caigui de forma natural i no siguem nosaltres els que l’arrenquem quan aquesta es comenci a moure.
  • Que una dent temporal estigui cariada no implica que la permanent desenvolupi càries però, sens dubte, augmenta les probabilitats que així sigui. Per aquest motiu és fonamental cuidar la higiene bucal des de ben petits.

 

És clau acudir a experts en odontopediatria per garantir la salut bucodental

 

Higiene bucodental

Una cosa ha quedat clara després de llegir aquest article: cal cuidar les dents de llet; però, com fer-ho?

  • Els petits hauran de rentar-se les dents, com a mínim, tres vegades al dia. Primer ho faran amb ajuda dels pares i, quan adquireixin autonomia, ho podran fer sols.
  • El raspall de dents haurà de ser de truges suaus i, sempre, adaptat a la grandària de la seva boca.

A partir dels dos anys de vida, es recomana acudir de forma periòdica a l’odontopediatre. Fer-ho és fonamental per garantir la salut de les dents de llet i el bon estat de les peces definitives. També per detectar a temps la presència de càries o qualsevol tipus d’alteracions a la dentadura.

 

Demana cita a Centre Dental Rodeja i els nostres experts en odontopediatria t’ajudaran en tot el que necessitis

2022-05-31T16:22:52+00:00

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí. ACEPTAR

Aviso de cookies