Com afecta l’estrès a la salut bucodental?

 

L’estrès i la salut bucodental

L’estrès emocional és considerat un factor de risc en la salut de les persones pels problemes que pot causar físicament i psicològicament. L’estrès afecta el sistema cardiovascular i també a la nostra salut bucodental. A més a més, a tensió de la mandíbula pot derivar a molèsties al coll, les espatlles, les orelles o en forma de migranyes. De la mateixa manera, la tensió a la boca pot dificultar menjar bé, menjar o riure.

No obstant això, el gran perill que provoca l’estrès a la nostra salut bucodental és canviar de comportaments. És a dir, deixar la dieta sana i els hàbits saludables. Tot això pot provocar diversos problemes.

Conseqüències de l’estrès a la salut bucodental

A trets generals l’estrès pot provocar diversos problemes a la salut dental:

  • Irritacions bucals: Una de les irritacions més comunes són les aftes. Són ferides blanquinoses que es poden formar a les genives o la llengua. Són causades per la falta de vitamines que es pot donar en un període d’estrès.estres

 

  • Bruxisme: Es parla de bruxisme quan una persona estreny les dents, sigui de dia o de nit. Els episodis de “bruxisme” poden ser més freqüents i forts en períodes de molta pressió o estrès. Això provoca un desgast de la superfície dentària amb tots els problemes que comporta això. A més, també provoca dolor muscular a la zona de l’articulació. En els casos més extrems això pot arribar a provocar fractures o despreniment de restauracions. En aquests casos és recomanable fer una visita al dentista per avaluar com actuar.

 

  • Xerostomia: Sensació de boca seca causada per la producció insuficient de saliva. A més, la saliva que es produeix sol ser més àcida, cosa que afecta el manteniment de l’esmalt dental. També pot irritar els teixits de la boca, fent facilitar l’aparició de les infeccions i les càries. La xerostomia pot ser provocada per l’estrès i en els casos més greus s’ha de consultar amb el dentista.

 

  • Gingivitis: L’estrès fa disminuir la higiene bucal, que provoca problemes en la salut bucodental. Una mala higiene pot fer inflamar les genives.

 

  • Periodontitis: Com passa amb la gingivitis, una mala higiene bucal pot propiciar una malaltia a les genives. A més, l’estrès hi té una afectació especial, ja que produeix una hormona anomenada cortisol. El cortisol provoca inflamació en el nostre organisme i afavoreix l’aparició de malalties periodontals.

 

  • Herpes: Encara que es tracta d’una malaltia contagiosa, l’herpes també apareix amb l’estrès. Concretament, a una persona que ja ha patit el contagi inicial, les situacions d’estrès, fatiga o emocionals augmenten les possibilitats de la seva aparició.

 

Com evitar les conseqüències de l’estrès?

L’estrès produeix alteracions en el sistema nerviós, que provoquen problemes bucodentals. Així doncs, la millora manera de prevenir aquestes conseqüències és evitar les situacions estressants. No obstant això, es poden intentar controlar les seves afectacions a la salut bucodental:

 

  • Mantenir una dieta equilibrada, rica en fruita i verdures. Una dieta sana contribueix a no patir inflamacions provocades per la falta de vitamines.

estres

  • Evitar el té, el cafè, la coca-cola o la xocolata. De la mateixa manera s’ha de disminuir el consum d’alcohol, tabac o drogues. Tots aquests aliments i productes exciten el sistema nerviós i no són gens recomanables en períodes d’estrès.

 

  • Realitzar visites periòdiques al teu dentista almenys 2 vegades l’any. El control d’un professional permetrà controlar les conseqüències dentals de l’estrès. De la mateixa manera, visitar-lo en cas d’irritacions bucals que no es curin (com les aftes).

 

A Centre Dental Rodeja tenim cura de la teva salut bucodental.  Demana cita a la nostra clínica dental a Figueres i t’ajudarem a aconseguir el somriure perfecte.

2018-09-06T10:27:26+00:00

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí. ACEPTAR

Aviso de cookies