Com afecta l’embaràs a la salut bucodental?

Salut oral i embaràs

L’embaràs, un període que abraça unes 37-40 setmanes, provoca una sèrie de canvis fisiològics, hormonals i de conducta en l’organisme de la dona que poden afectar a la seva salut bucodental.

Com afecta l’embaràs a les dents?

Durant la gestació del primer trimestre, les nàusees i els vòmits són molt habituals i, en el cas que evolucionin de manera severa, poden arribar a produir deshidratació, pèrdua de pes i desequilibri metabòlic, cosa que per a la dentadura significarà una important erosió de l’esmalt. Un altre de les conseqüències és el xerostomia fisiològic o la sensació de sequedat bucal pels canvis en la composició de la saliva durant el final de l’embaràs i la lactància i que poden predisposar, també, a l’erosió i, fins i tot, a la càries dental.

D’altra banda, la gingivitis de l’embaràs és la condició clínica més freqüent, afectant fins al 75% de les dones, i es caracteritza per una geniva envermellida, inflamada i sagnant amb motiu de l’increment del flux sanguini, l’augment dels nivells hormonals i la congestió nasal. Acompanyant els canvis gingivals, i associat a una higiene oral pobre, pot aparèixer el granuloma piogen, més comunament conegut com a granuloma de l’embaràs, que causa tumefacció del teixit gingival en forma de quists. Tanmateix, només es dóna en un 10% de les embarassades i desapareix durant els primers mesos després del part.

Com cuidar les dents durant l’embaràs?

L’objectiu més important en la dona embarassada és evitar les situacions ja mencionades i la recomanació és insistir en la higiene bucal.

  • Rentar-se les dents després de cada àpat, utilitzar seda dental i glopejar fluor. A més a més, es fa especialment necessari raspallar-se les dents abans d’anar a dormir perquè durant la nit és quan les dents presenten més riscos en funció de la producció de saliva.
  • Si hi ha vòmits, és fonamental una escrupolosa higiene dental per eliminar els àcids d’aquest. Això sí, esperar almenys 15 minuts per tal que aquest àcid no erosioni més l’esmalt ni augmenti la sensació de fatiga.
  • És aconsellable disminuir el consum de sucres per tal de reduir el risc de càries.

A banda de les atencions que es poden fer a casa, també és molt recomanable sotmetre’s a tractaments dentals habituals per reduir els nivells bacterians orals.

 

A Centre Dental Rodeja tenim cura de la teva salut bucodental.  Demana cita a la nostra clínica dental a Figueres i t’ajudarem a aconseguir el somriure perfecte.

2022-05-31T16:21:53+00:00

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí. ACEPTAR

Aviso de cookies