Placa bacteriana: què és i com es pot prevenir

Què és la placa bacteriana?

La placa bacteriana o placa dental és una capa invisible que es forma a les dents. Aquesta pel·lícula és tova, incolora i enganxosa. Difícilment es pot observar a ull nu, llevat que estigui tenyida- normalment adquireix un color blanc-groc. Es forma al cap de poques hores d’un àpat i està feta de bacteris i sucres. També és la principal causa de les càries i de problemes a les genives. Quan aquesta placa s’endureix, es calcifica, es pot convertir en tosca dental – en aquest article us expliquem què és.

La seva formació té origen en la saliva i les proteïnes que conté. Aquestes proteïnes formen una capa invisible a les dents, que es converteix en la placa bacteriana. La formació d’aquesta placa és un procés natural de la nostra boca. No obstant això, es pot intentar prevenir la seva calcificació amb una bona higiene dental.

 

Què pot provocar la placa dental?

La placa bacteriana es produeix a partir de les restes dels aliments no netejats. Aquestes restes s’acumulen a les dents i els bacteris els aprofiten per multiplicar-se exponencialment. Això pot provocar diferents resultats:

  • Càries: apareixen sobretot quan hi ha una gran quantitat de sucres a la placa dental. Els bacteris responsables de les càries metabolitzen sucres i ho transformen en àcids. Quan aquest àcid làctic entra en contacte amb les dents es formen les càries.
  • Malaltia periodontal: apareix quan la placa bacteriana conté bacteris que produeixen substàncies bàsiques en metabolitzar sucres. Les substàncies bàsiques poden causar inflació. A més, al cap d’un temps provoquen una destrucció del periodonci (el que envolta les dents). Això s’anomena com a malaltia periodontal.
  • Placa innòcua: parlem d’una placa innòcua quan conté pocs bacteris. En aquest cas la placa bacteriana no pot agredir ni lesionar les dents o el periodonci. Encara que hi hagi una mala higiene dental, la placa no produeix problemes a les dents.

 

Com sé si tinc placa bacteriana?

De fet, tots tenim placa bacteriana perquè la nostra boca està formada per bacteris. Aquest és un procés natural sempre que es controli. El problema és quan aquesta placa creix molt i els bacteris que conté també. És aleshores quan els bacteris produeixen malalties i problemes dentals. En aquests casos és recomanable anar al teu dentista per a fer un tractament de neteja a fons. Una persona hauria de demanar cita al dentista quan:

  • Té càries.
  • Té les genives irritades i es produeix gingivitits (genives  sagnants, inflamades i enrogides).
  • Té una malaltia periodontal, dels teixits que aguanten les dents.
  • Hi ha una pèrdua de peces dentals.

 

Com prevenir la formació excessiva de placa?

La prevenció és molt important per no acabar tenint una placa bacteriana que produeixi problemes dentals. En aquest cas l’única manera d’evitar-ho és tenint una higiene rigorosa i profunda. Això retirarà constantment la placa bacteriana perquè mai acabi d’establir-se excessivament a les dents. La placa no s’elimina amb aigua a pressió, per això cal:

  • Rentar-se les dents després de cada àpat. El raspallat retirarà la placa adherida a les dents i evitarà la seva calcificació. Pots consultar els 10 consells per a rentar-se les dents en el nostre blog.
  • Fer servir fil dental diàriament. El fil retira la placa que es forma entre les dents i altres llocs on no sol arribar el raspall de dents.
  • Fer servir un col·lutori bucal. No és estrictament recomanat, però poden ajudar a fer una neteja dental més completa.
  • Limitar el consum de sucres i hidrats de carboni.
  • Visitar regularment el teu dentista. Fer una neteja dental professional és una manera de tenir controlada la placa. A més, el dentista també et pot oferir tractaments específics per les teves característiques bucals.
2022-05-31T16:22:17+00:00